Ülkemizde yaşanan deprem felaketiyle birlikte bülten yayınlarımıza bir süreliğine ara vermiştik. Acılarımızın dinmesi belki de yıllar alacak.
Nüfusumuzun büyük bir kesimi için son derece buruk bir bayramı geride bırakıyor olduğumuzun da bilincindeyiz. Ancak böyle zamanlarda sahip olduklarımıza daha da fazla sahip çıkmak, çevremize sağlayabileceğimiz destek gücümüzü de korumamız anlamına gelecektir. Biz de bu düşünceden yola çıkarak bültenlerimizi sizlerle tekrar paylaşmaya başlamaya karar verdik.
Birleşik Krallık emlak piyasasında koşullar yavaş yavaş iyileşiyor. Temkinli de olmakla beraber emlak yatırım piyasasında genel bir iyimserlik ve artan bir piyasa güveni var. Kredi kuruluşları arasındaki rekabet neticesinde inişe geçen faiz oranları arzın ötesine geçen bir konut talebi yaratıyor. Yakın tarihli birçok rapor ve anket piyasanın daha dengeli bir yapıya oturarak, konutların on yıllardır en güvenli emlak yatırım kategorisi olmasını temin eden dinamiklerine geri döndüğünü gösteriyor.
Bu hafta, ONS (Ulusal İstatistik Ofisi), TÜFE enflasyon oranının Şubat’taki %10,4’ten Mart’ta tekrar gerileyerek %10,1’e düştüğünü bildirdi. Enflasyonun yıl sonuna kadar %3’ün altına düşeceğine dair resmi tahminlerin olası olduğunu gösteren rakamlar. Bu da emlak yatırımcıları için daha düşük faiz oranları ve daha karlı bir yatırım döneminin habercisi demektir.
Kaldı ki tüm göstergeler, emlak piyasasının pandemi öncesi normallerine döndüğüne işaret ediyor. Biri Ulusal İstatistik Ofisi’nn olmak üzere iki ayrı endeks, yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen emlak piyasasının son derece güçlü bir seyir izlediğini ve özellikle bazı bölgelerin hatırı sayılır değer artış oranları sağlamaya devam ettiğini gösteriyor.
Home ‘İlana çıkış fiyat’ endeksi
Home’dan alınan en son Konut Fiyat Endeksi, Büyük Londra dışındaki tüm bölgelerde ortalama değerlerin yine her ay artışta olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bir mülkün satılmadan önce piyasada kalma süresinin ortalama 18 gün “düştüğünü” bildiriyor.
Endeks özetle, “Birleşik Krallık emlak piyasasındaki tüm temel veriler piyasanın tekrar olağan gücüne kavuştuğunu gösteriyor. Yavaş da olsa yükselen fiyatlar, önemli ölçüde kısalan satış süreleri ve satılık mülk arzındaki kıtlığın birleşimiyle, piyasanın kredi faiz oranlarındaki artışa uyum sağladığını ve alıcı güveninin geri geldiğini doğruluyor”, diyor.
Bulgular ve alıntılar:
• Pek çok gösterge, pazarın COVID öncesi dönem seviyelerine döndüğünü gösteriyor. Bir mülkün satışta kalma süresi şu anda 2019’dakinden çok daha kısa. Mevcut toplam satılık mülk stoğu, COVID öncesi yıla göre önemli ölçüde daha az halen.
• Fiyatlar yeni kredi koşullarına göre net bir şekilde düzeldi ve bu şu anda şahit olduğumuz toparlanmanın yolunu açtı
• Londra, Güney Doğu ve Doğu en zayıf performans gösteren bölgelerken. Kuzey İngiltere, İskoçya ve Galler ise her biri yıllık olarak dikkate değer büyümeler gösteriyor.
• En güçlü yıllık büyüme İskoçya’da görülürken (+%6,8), onu Kuzey Doğu (+%4,4) ve Kuzey Batı ile Yorkshire & Humber (her ikisi de +%3,8) izledi. Londra yıllık bazda fiyat düşüşleri gördü. Şehirde değerler -%2,5 düşerken, Güney Doğu’da fiyatlar -%2,6 düştü.
Aralık 2023’de teslim edilecek olan Yorkshire ve Humber bölgesindeki Springwell Gardens projemizden bugüne kadar Türkiye’den otuza yakın yatırımcı alım yaptı. 223 dairelik projede inşaat firması elinde kalan daire sayısı bugün 50’nin altında. Topraktan giriş yapmış yatırımcılara ait olup, 31 Mart 2023 itibariyle satışa çıkan , inşaat firmasının dahi elinde kalmamış olan fiyat aralıklarındaki dairelerden birinde yatırım yapabilmek üzere kaydolmak isterseniz, bize yazın.